TeSzedd! 2016

imageIdén negyedik alkalommal csatlakoztunk az országos szemétszedési akcióhoz. A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület, a Partalja Tájvédő Egylet, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatonakarattyai Nyugdíjas Klub és az Önkormányzat Hivatalának dolgozói mellett nyaralósok és állandó lakosok alkották a lelkes csapatot. Öröm volt találkozni „régi” ismerősökkel, akik mindig részt vettek a szemétszedésben, és megismerni új arcokat, akik csatlakoztak hozzánk. A kötelező munkavédelmi oktatás és a terület felosztását követően indultak meg a „kommandók” harcra készen, felfegyverkezve a műanyag szemeteszsákokkal és kesztyűkkel. Szisztematikusan, gyakorlatilag a teljes Település valamennyi utcáját bejárva dolgoztak a lelkes aktivisták. A polgárőrség által szervezett márciusi és a honvédség előző napi hasonló akciójának köszönhetően egyes területeken alig „sikerült” találni szemetet, de más, az illegális szemetelők körében „kedveltebb” részeken (mint a régi kajári út) sajnos ismét jelentős mennyiségű hulladékot sikerült összegyűjteni.

Miközben folyt a szemétszedés, az Önkormányzat udvarán a „hadtáp” serénykedett. Gyúrták a pogácsának valót, begyújtották a kemencét, Józsi, a főszakács, és Gyuri, a kukta megkezdte a gulyásleves főzését, Marika a pogácsa sütését. Fél egyre terített asztal és csodálatos ebéd várta a résztvevőket. Mindenképen szeretnék azokról is írni, akik most ugyan nem voltak velünk, de önszorgalomból szedik már évek óta mások után a PET-palackot, eldobott háztartási hulladékot, és egyéb szétszórt „apróságot”. Teszik mindezt „csendben”, kampányoktól függetlenül, mert bántja szemüket a szemét. Teszik, mert nem csak a kerítésen belül a saját tulajdonukat, de a tágabb környezetüket is magukénak érzik.

És végül, néhány személyes gondolat. Az emberek döntő többsége szeretne tiszta, virágos, kulturált Települést. Az elmúlt évek is bebizonyították, hogy egy-egy kampány, vagy kisebb akció is eredményes lehet. Megismerjük egymást, sikerélményekkel leszünk gazdagabbak. Tudom, hogy az aktív szemétszedők nem túl sokan vannak, de hiszek abban, hogy a jó példa ragadós.

Köszönöm, hogy VELETEK lehettem, lehetek!

Farkas Sándor

Hírdetés

3 gondolat “TeSzedd! 2016” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.