A közgyűlésről

Augusztus 13-án este megtartottuk a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület idei közgyűlését, ahol felvettük a tavaly óta jelentkezett negyven új tagot.

A tagságnak Hámori Gábor elnök számolt be az újjáalakulás (2015 decembere) óta végzett munkáról.

Fürdőtelep Egyesület közgyűlés beszámoló

Meg kellett teremteni a működés lehetőségét (hozzáférés a bankszámlához, iroda, számítógép, nyomtató) és a pénzügyi forrásokat. Két országos pályázaton indultunk: az egyiken megszületett a döntés, elfogadták a hagyományőrzésre benyújtott pályázatunkat, de a keret kimerülése miatt pénzhez nem jutottunk. A másikon a Balaton Kapuja Turisztikai Egyesülettel közösen indultunk; itt még nem született döntés. A tagdíjakból befolyt közel 300 ezer forintunkat a balatonakarattyai önkormányzat májusban 1,5 millió forinttal egészítette ki, és ez tette lehetővé terveink megvalósítását.

Első rendezvényünk az egyik adventi vasárnap esti összejövetel volt az egyesület szponzorálásával. Örvendetesen sokan voltunk!

Minden akarattyai rendezvényen jelen vagyunk, információt adunk az egyesületről, részt veszünk a falu életében. A majálison második helyezést értünk el a csülkös bablevessel.

Településünk csinosítását az egyik fontos feladatunknak tekintjük, ezért két szemétszedési akcióban (húsvét előtt, majd az országos TeSzedd! keretében), és a templomkert virágosításában  is részt vettünk.

Nagy sikere volt a padok adományozására való felhívásunknak, amire tizenöten jelentkeztek, és így ennyi új köztéri pad került Akarattyára (a legtöbb a Kisfaludy sétányra). A szervezőkön és lebonyolítókon kívül külön köszönet illeti az adományozókat és az Önkormányzat dolgozóit, akik a padok telepítését végezték. Ez a sikeres közös megmozdulás is bizonyítja, hogy az összefogásnak teremtő ereje van! Nagy öröm, hogy már többen jelentkeztek, hogy a következő ilyen akcióban szívesen részt vennének.

Nagy sikere volt a zenés beszélgetések sorozat első találkozójának. Ez is igazolja, hogy van igény Akarattyán a színvonalas kulturális rendezvényekre. A sorozatot folytatjuk, legközelebb augusztus 19-én, majd szeptember 10-én találkozunk.

Fontos az Egyesület tagjai számára sport is, ezért örülünk, hogy sikerült elérhetővé tenni a teniszezni vágyók számára a honvédségi üdülő teniszpályáját is. A Bercsényi strandon a lábteniszpálya rendbehozását, felújítását is támogattuk. Még egy sportesemény van előttünk, a Bezerédj strandon lesz lábtenisz verseny augusztus 20-án, amit az egyesület támogat.

Az I. Balatonakarattyai Függetlenség Napi Úszás a rossz idő miatt idén elmaradt, jövőre újra megszervezzük. Mindent alaposan előkészítettünk, az engedélyezési folyamatot kiismertük, legközelebb már bejáratottan megy, és a hozzávalókat (plakettek, karszalagok) is készen vannak.

Nagyon hasznos volt az I. Bezerédj Fórum, ami kiváló lehetőséget teremtett tagjaink és más érdeklődők számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a két alpolgármesternek (Réfy Imrének és Rozs Péternek), és első kézből kapjanak információt tőlük. A találgatások és a köd eloszlatására kiválóan alkalmasak az ilyen fórumok.

Ha lesz rá igény, ehhez hasonlóan megszervezünk egy fórumot a Gáspár telepiek számára is. Szívesen vennénk, ha egy ott lakó az élére állna ennek a kezdeményezésnek.

Weblapunk és Facebook-oldalunk rendszeres olvasói számára a legtöbb tevékenységünk és eredményünk már ismerős, hiszen mind a tervezés során, mind utólag beszámolunk minden fontos eseményről, amiben szerepe van az Egyesületnek. Javasoljuk minden egyesületi tagnak és érdeklődőnek, hogy kövesse az ezeken a helyeken megjelenő információkat.

Hámori Gábor elmondta, hogy legfontosabb célkitűzésünk az Akarattyához kapcsolódó emberek energiáinak összehozása. Ebben az idei legjobb példát a padok szolgáltatták. Mindenkinek lehetősége van tenni valamit a településért. Várjuk az ötleteket és a javaslatokat, de nem csak azokat. A pályázatokon megszerzett pénz nem minden, amellett munkára is szükség van! Most ugyanaz a néhány ember csinál mindent, főleg a vezetőség tagjai. Kérjük és várjuk a jelentkezőket, akik ebben tudnak segíteni!

Pálinkás Ferenc vezetőségi tag az elnöki beszámolót kiegészítve elmondta, hogy több tag is támogatta 1-10 ezer forintos adománnyal az egyesületet a tagdíján felül. Felhívta a figyelmet a következő zenés beszélgetésekre, amikre plakátokon is invitáljuk a részt vevőket. Elmondta azt is, hogy már 5 újabb jelentkező van padokra, és 2-3 család együttesen is adományozhat padot.

IMG_0577Az elnöki beszámoló után Réfy Imre alpolgármester beszélt az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolatáról. Kiemelte, hogy mindenkinek a hozzájárulása fontos a településnek, akár fizikai, akár szellemi tevékenységgel segít. Azt érzi, hogy mindenki segíteni igyekszik, és ebben a Fürdőtelep Egyesületnek is fontos szerepe van. Az önkormányzat sok területen pályázik, és kell majd az akarattyaiak tevékenysége is az elnyert pályázatok megvalósításában. Megígérte, hogy az önkormányzat továbbra is támogatni fogja a civil szervezeteket, különösen a Fürdőtelep Egyesületet.

Fürdőtelep Egyesület közgyűlés

A jelen lévő tagok nagyon aktívak voltak, sok témában érkeztek kérdések és hozzászólások, pl.:

  • Legyen lehetőség arra, hogy kisebb összegeket fizessenek újabb padok céljára, és így sokan (akár névtelenül is) járulhassanak hozzá egy-egy új padhoz.
  • Legyen korlát a körszínpad egyik lépcsője mellett, hogy éltesebbek is fel tudjanak menni.
  • Tegyék rendbe a kerékpárút melletti ivókút környékét, mert most nagy a sár ott.
  • Legyenek zenei műsorok a felújított katolikus templomban. Ezzel kapcsolatban többen is felajánlották kapcsolataikat színvonalas művészekkel. Réfy alpolgármester ehhez csatlakozva a volt MÁV üdülőben lévő nagyterem használatának lehetőségét is megígérte.
  • Az utakkal kapcsolatban: aszfaltozás és sebességkorlátozás.
  • Egy elhanyagolt ingatlanról a kártevők terjedését akadályozza meg az önkormányzat.
  • A Bercsényi strandon pótolni kell a kivágott fákat.
  • Sok a hangoskodás, érvényt kellene szerezni a csendrendeletnek!

A tagok hozzászólásaira a vezetőség tagjai és a jelen lévő alpolgármesterek válaszoltak.

Nagy érdeklődés volt a Napfény ABC iránt, amivel kapcsolatban Réfy alpolgármester ismertette az előzményeket, a bezárás és meg nem nyitás hátterét. A legfrissebb hírek szerint a CBA napokon belül megköti az 5+5 éves üzemeltetési szerződést a tulajdonossal. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy ne csak a szűken vett szezonban, hanem hosszabban tartson nyitva az üzlet (bár az egész éves nyitva tartás nem reális).

A szabadstrandról is kérdezett az egyik hozzászóló, aki mások véleményét és kérdéseit tolmácsolva mondta el, hogy megközelíthetetlen és rossz minőségű a meglévő szabadstrand. Az alpolgármesterek válaszukban elmondták, hogy erre a szezonra új bevezető út készült, és a vízbe vezető bejárók is újak, nem algásodnak, nem lesznek csúszósak. Szerintük a vállalkozó jó színvonalon üzemelteti a Gumirádli strandot. Jövőre elkészül egy húsz méteres homokos partszakasz is.

A hozzászólások után Hámori Gábor hangsúlyozta, hogy az egyesület működési területei a kultúra, a sport és a környezetünk szépítése. Azokat a kérdéseket és javaslatokat, amik nem esnek az egyesület tevékenységi körébe, továbbítjuk az illetékeseknek.

Fürdőtelep Egyesület közgyűlés Szeles Dezső

A sporttal kapcsolatos témákról Szeles Dezső a sportszakosztály vezetője beszélt, de előbb megmozgatta a résztvevőket. Az a cél, hogy kimozduljanak, megmozduljanak sz emberek! Ezért szerveztük az úszást, ami idén elmaradt, de jövőre ismét megpróbáljuk. Van focipálya, lehet kosárlabdázni, lehet a szép sétányon sétálni. Az akarattyai lábtenisz országos hírű, több mint száz tagja van, a fél magyar válogatottat itt nevelték ki. Lehet kerékpározni, lehet futni. Az a lényeg, hogy legyenek emberek, akik mozogni akarnak, akik élnek a lehetőségekkel!

Az egyesület várja minden tagtárs javaslatait a település szebbé és jobbá tétele érdekében. Elérhetők vagyunk több úton is (email: akarattyafurdo@gmail.com Facebook: Balatonakarattyai Fürdőtelep).

Fürdőtelep Egyesület közgyűlés SzépkilátásA közgyűlés végén a Szépkilátás Bisztró jóvoltából pezsgős koccintás, szendvicsek és lecsó várta a résztvevőket.

 

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.