Zenetörténeti beszélgetés a Szépkilátásban

A harmadik – egyben a 2016-os évre tervezett utolsó – vendégünk Dr. Dombiné Dr. Kemény Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Intézet főiskolai tanára volt. A késő nyári verőfényes délután ugyan nem kedvezett, azonban ismét telt házzal fogadhattuk az előadót, aki megnyerő egyéniségével többféle területét idézte fel Szeged zenei életének.

Zenés beszélgetés Akarattyán

Elsőként az évfordulós és egyben a városhoz is köthető zongoristákat mutatta be, akik a liszti hagyományokhoz is sorolhatók. A gondolat aktualitását a most zajló Nemzetközi Liszt Zongoraverseny adta. Ennek a nagytekintélyű versenynek az első győztese Fischer Annie volt 1933-ban. Majd 30 évvel később pedig a szegedi születésű, ám ekkorra már világhírű Sebők György volt a zsűri elnöke.

Második egységként összefoglalta kutatási témáját, amivel egyre feljebb került az egyetemi ranglétrán. Két évtizeden át foglalkozott és publikált a zenei képesség vizsgálatának tárgykörében.

A harmadik kiemelt terület a Vántus István Társaság és Vántus István zeneszerző volt. A Társaság mára a kortárs zene szegedi műhelyévé nőtte ki magát.

Végül érdekességként bemutatta az utoljára megjelent Liszt-kötetet, amelynek címe: Revive Szegedin! (2011).

Visszagondolva a három előadásra, örömmel mondhatjuk, hogy mindegyikőjük lebilincselő előadó, azonban más-más hangsúllyal és szakmaisággal kötődik a zenéhez. Ezért hol több, hol kevesebb volt a zenei bejátszás is.

A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület nevében reméljük, hogy jövőre is hasonló lelkesedéssel látogatják sorozatunkat.

Szabadyné Magdi

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.