Szezonzáró: Falukönyv-Akarattyai találka kiadvány könyvbemutatója

Szeptember 10-én megtartottuk negyedik és egyben szezonzáró könyvbemutatónkat a Bercsényi strand Tengósok Kikötője bisztróban. Ezúttal dr. Dénes Tamás sportújságíró, futballtörténész mutatta be Grosics Gyula futball-legenda életútját, sportteljesítményét. A magyar futball történetében csak „Fekete Párducként” emlegetett labdarugó zseni hányattatott életet élt.  Papnak szánta édesanyja, de futballkapus lett belőle. Kifutásaival forradalmasította a kapusjátékot, negyedik hátvédnek nevezték. Önfeledt örömében cigánykerekezett a Wembley gyepén. Koholt vádak miatt letartóztatták, emiatt nem érte el a századik válogatottságát. 1962-ben visszavonult, miután a hatalom nem engedte a Ferencvároshoz igazolni. Akarattyán az Aligai úton volt nyaralója, amelyet családja ma is sok szeretettel használ. Díszvendégünk ezúttal Grosics Edina a feledhetetlen futballsztár leánya és unokája voltak.

Itt találhatók képek a könyvbemutatóról.

Grosics Gyulát a magyar futballtörténet kiemelkedő alakját, elévülhetetlen érdemeit elismerve Balatonakarattya 2016-ban poszthumusz Díszpolgárává választotta.

A negyedik könyvbemutatót is megtartva immáron 4 hónapnyi tapasztalattal rendelkezünk a könyv fogadtatását illetően. Nagy örömünkre szolgál, hogy a visszajelzések kedvezőek. Nagy tetszést aratott a könyv szép, elegáns kiállítása és a benne rejlő sok-sok érdekesség, Akarattyát megismertető gazdag tartalom. Azonban, ha bárki próbálkozott már kiadással, vagy akár csak egy egyszerű dolgozat leadásával keserűen tapasztalhatta, hogy a legjobb szándék mellett is csúszhat hiba a munkába. Sajnos, mi is így jártunk. A könyvet négy alkalommal lektoráltuk, mégsem vettünk észre néhány hibát. A kisebb, nyomdai hibákról most nem teszünk említést, mivel ez minden kiadvány sajátja. Néhány hónap tapasztalata alapján tervezzük hibajegyszék kibocsátását. Ha ilyen jellegű elütést tapasztalnak, kérjük a kedves olvasókat jelezzék az Egyesület elérhetőségein.

… és ami a könyvből kimaradt

Nagyon sajnáljuk, hogy három jelentősebb hiba is került a könyvbe.

Könyvünk 216. oldalán Sorger-Babucs Erzsébet festőművésznőről készített cikk esetében nem közöltük, hogy a cikket Kerékfy Pál írta. Az eredeti írás Egyesületünk honlapján jelent meg még 2017. július 31-én, abból az alkalomból, hogy a művésznő munkáiból rendezett kiállítást méltatta az írója. Kerékfy Páltól ezúton is elnézést kérünk és egyúttal szeretnénk megköszönni azt a számolatlan segítséget, amelyet Egyesületünk tevékenységében eddig nyújtott, illetve reményeink szerint ezután is nyújtani fog.

A 238. oldalon a „Sport a Bercsényi strandon” fejezetben írunk az 1970-es évek elején népszerűvé váló lábtenisz kapcsán Szeles Dezsőről, aki Vadász Istvánnal közösen megálmodta az akarattyai amatőr lábteniszbajnokságokat. Szeles Dezső a magyar jéghoki sport megkerülhetetlen alakja, sokszoros válogatott jégkorongozó, edző, szövetségi kapitány, a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnoka tagja, egyesületi sportéletünk motorja. Sajnálatos módon kimaradt a könyvből, hogy Szeles Dezsőt Balatonakarattya 2018-ban Díszpolgárává választotta. Kedves Dezső, elnézésedet kérjük! Ugyanakkor szeretnénk megköszönni azt a rengeteg munkát, amelyet egyesületünk elnökségi és aktív tagjaként – a mostanra már méltán hagyománynak tekinthető – Magyasparti futás és a Függetlenség Napi úszás szervezésében végeztél. Számítunk Rád a jövőben is!

Köszönetet szeretnénk mondani Nyitrai Jenő tagtársunknak, ugyanakkor elnézését is kérnénk. Könyvünk 194. oldalán megemlékezünk az ’56 Emlékkőről, amely a Rákóczi Parkban található. Az Emlékkövet Nyitrai Jenő, dr. Berey Attila, dr. Hajagos Árpád és dr. Ming András állították. Bánki Attila nevét a támogatók között kell megemlítenünk. Mellékeljük azt a két táblát, amelyen a kő állítói és támogatói szerepelnek.  

Azonban Nyitrai Jenő nevét nemcsak itt kell megemlítenünk. Neki köszönhetjük az un. „Táncparkett” kialakítását, kivitelezését a Körszínpad előtti rész térkövezését. Nyitrai Jenő végezte a „Rákóczi fák sétaútjá”- nak  kivitelezését. Szaktanácsaival segítette a „Trianon Emlékkő” tervezési és kivitelezési munkálatait. Bármely kérdésben azonnali segítőkészségről tett tanúságot és elmondható, hogy letette névjegyét Akarattya emlékhelyeinek kialakításában.

Köszönjük szépen!

A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület nevében: Ránky Emőke és Péter

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.