Kodolányi János és Akarattya

„Gyermekkorom óta vad kíváncsisággal és mohó akarattal törekedtem […] felszínre hozni és megfogalmazni azt a világot, ami a lelkem mély rétegeiben él, lerombolni a gátakat, amik a tudatos létet a tudattalantól s a szubjektív világot az objektívtől elválasztják. […] Igazi célom az volt, […] hogy egyetlen teljességbe, egészbe olvasszam énem tudattalan és tudatos szféráit. […] a Júdásban és a Mózesben jutottam el a számomra megszabott lehetőségek határáig.”

Kodolányi János levele Várkonyi Nándornak (1954. ápr. 9.)

Kodolányi önelemző vallomása nem csupán alkotáslélektani szempontból érdekes, hanem azt is megfogalmazza, számára mi az irodalom tétje.

A 20. század első felének ismert és elismert regény- és drámaírója, novellistája az 1948-as fordulat után a tiltott, majd a tűrt kategóriába került; az ő életútját és alkotói korszakait mutatja be 2022. augusztus 27-én 19 órakor a Körszínpadon Sulyok Bernadett irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa. A részvétel ingyenes.

Megismerhetjük az 1949 és ’55 között szilenciummal sújtott alkotó megpróbáltatásokkal teli éveit, hogyan vált az akarattyai nyaralóból menedék, az önellátó gazdálkodás lehetőségének záloga, majd a politikai enyhüléssel hogyan lett ismét a pihenés és alkotás színtere.

Kérjük, hogy jelezze érdeklődését a Facebook-oldalunkon, és használja ezt a linket barátai, ismerősei meghívására: https://fb.me/e/3PUauYl4B

Támogatóink:

Hírdetés

Egy gondolat “Kodolányi János és Akarattya” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.