Bemutatkozásunk a Bercsényi Kurírban

Mottó: A jó bornak is kell a cégér!

Örömmel vettük a Bercsényi Kurír szerkesztőségének megkeresését, hogy mutassuk be lapjukban a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület tevékenységét. Íme tehát néhány szó magunkról:

Az Egyesületet 1928-ban alapították, és 1948-ig folyamatosan működött, amikor rendeleti úton megszüntették. Az 1989-ben újraélesztett Egyesület igyekszik mindenben követni és ápolni a nagy múltú előd hagyományait.

Céljaink:

  • Balatonakarattya fejlesztése, szépítése, környezetének és tisztaságának óvása;
  • a balatonakarattyai lakosok és nyaralók életminőségének javítása (kulturális és sporttevékenységek szervezése és megrendezése);
  • a lakosok és telektulajdonosok érdekeinek egyesült erővel való képviselése és védelme.

Az Egyesület napjainkat meghatározó tevékenysége a Kenesétől 2012-ben történt leválással, majd az ezt követő első önálló Önkormányzat létrejöttét követően (2014) válik jellemzővé. 2015-ben – a megváltozott körülmények nyomán – új elnökséget választottak a tagok. Nagy lelkesedéssel láttunk neki a feladatok megvalósításának. Az időközbeni jogszabályi változásoknak megfelelően megalkottuk és elfogadtuk új Alapszabályunkat, tiszta helyzetet teremtettünk a tagi nyilvántartásban. Taglétszámunk 300 fő körül alakul. Együttműködésre törekedtünk a többi akarattyai civil szervezettel, így szorosan együttműködünk a NABE, a Nyugdíjas Klub, és a MHKKK szervezetekkel, valamint az Önkormányzattal.

Örömmel és büszkeséggel sorolhatjuk azokat a sport és kulturális programokat, filmvetítést, amelyeket az elmúlt 6 év során megrendezhettünk. Híres emberekkel való beszélgetéseket szerveztünk, a meghívottak: Lukács Sándor, Oberfrank Pál, Pitti Katalin, Praznovszky Mihály, Gryllus Dániel részvételével felejthetetlen estéket tölthettünk együtt. Immáron hagyománnyá vált a magasparti torna, a futóverseny és a „Függetlenség napi úszás” a Bercsényi strandon. Anyagilag is támogattuk a tengópálya felújítását két egymást követő évben.

Sikerült megszólítanunk nemcsak a tagokat, hanem az Akarattyát kedvelő ide látogató nyaralókat is.

  • Segítségükkel a 2016-ban indult „Fogadj Örökbe egy padot” akciónk eredményeként idén már 45 olyan pad díszíti Akarattyát, amelyet családok adományoztak a településnek.
  • Létrehoztuk a „Rákóczi fák sétaútját” a Rákóczi parkban, ahol több mint 15 Rákóczi fával rendelkező település részvételével ligetet alakítottunk ki.
  • Közadakozásból felállítottuk II. Rákóczi Ferenc mellszobrát a nevét viselő parkban.
  • Szintén közadakozásból Trianon Emlékkövet állítottunk
  • Önkéntesek segítségével pótolva az elhasznált kerítéselemeket lefestettük a Rákóczi fát körülvevő kerítést
  • A Körszínpad előtt a kavicsos rész térkövezésében szerepet vállaltunk
  • Adományokból restauráltattuk, majd a kibővített szoborfülkékbe helyeztük Kisfaludi Strobl Zsigmond Jézust és Máriát ábrázoló terrakotta szobrait.

Sok munka, kitartás és néha bizony lemondás tartozik ezekhez az elért eredményekhez, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

A fenti célok eléréséhez azonban szükséges a megfelelő források előteremtése. Kezdetben az Önkormányzat támogatásával indultunk. Eddig minden évben részesültünk működési támogatásban. A Szépkilátás Bisztróba bejelenthettük székhelyünket az Önkormányzat engedélyével. Eddig több alkalommal pályáztunk és nyertünk támogatást a Bethlen Gábor Alapítvány jóvoltából, hol számítógépbeszerzésre, hol a „Sportolj Velünk Akarattyán” rendezvényre. Döntésre várunk „Bútor” pályázatunkban. Idén a „Falukönyv-Akarattyai találka” nevű kiadványra nyertünk pályázatot. Mellékeljünk is felhívásunkat, amelyet kérjük – lehetőségüknek megfelelően – támogassanak!

Szorgalmasan gyűjtjük az 1 %-okat is, az így megszerzett támogatás nagyban hozzájárul a működési tevékenység során felmerülő kiadások fedezésére.

Vannak azonban olyan területek is, ahol nem sikerült elérnünk célunkat. Ez pedig az Balatonakarattya vasúti megálló ügye. A hozzánk beérkezett tiltakozások alapján összefogtunk 7 civilszervezettel és meglehetős energiákat lekötve, több petíciót nyújtottunk be a NIF, ill. a MÁV illetékeseinek, levelet írtunk az Önkormányzatnak. Sajnálatos módon az Önkormányzat 2021. szeptemberében meghozta azt a HÉSZ módosítást, mellyel lehetővé teszi (fedezet megléte esetén) a jelenlegi épület lebontását, és helyére egy tájidegen kockaépület felhúzását.

Most pedig szeretnénk néhány szót szólni a jövőre vonatkozó tervekről. A 2022. év elsősorban a Falukönyv-Akarattyai találka kiadásáról, valamint a hozzá kapcsolódó 4 rendezvényről fog szólni. Az Önkormányzat támogatását a „Sportolj velünk Akarattyán” sportrendezvényekre, ill. működési költségek fedezésére szeretnénk megpályázni. Ismételten megtartjuk a koszorúzásokat a nemzeti ünnepeken és a Trianon Emlékkőnél; kiskerti találkozót, adventi várakozást szervezünk a Körszínpadnál.

A 2022. év azért is fontos számunkra, mivel tisztújításra készülünk az augusztus közepén tartandó közgyűlésen. Nyitottak vagyunk és szeretettel várjuk a jelentkezőket, akik érdekeltek Akarattya fejlődésében, ötleteik vannak a még elvégzendő feladatokkal kapcsolatban, és szívesen vennének részt a közös munkánkban!  

Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület
Elnökség

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.