Trianonról a történész szemével

A járványügyi előírások fokozott betartása mellett került megrendezésre Raffay Ernő professzor úr előadása 2020. 09. 12-én, szombaton a Szépkilátás Bisztróban.

Ismeretes, hogy Egyesületünk néhány hete avatta fel a trianoni diktátumra emlékezve a Trianon Emlékkövet, amelyet széleskörű közadakozásból hoztunk létre a centenárium alkalmából. A fontos eseményhez méltó és emlékezetes műsort rendeztünk dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Tolcsvay Béla művész úr közreműködésével, azonban egy avatási ceremónia sohasem ad lehetőséget a történelmi események elmélyedt és részletes megismerésére.

Ezért kértük fel professzor urat, hogy segítsen megértenünk a száz éve történt történelmi eseményeket.

A „Trianon okai, következményei és a megoldások lehetőségei” című előadás nagyon sok érdeklődőt vonzott. A Szépkilátás Bisztró külső tere teljesen megtelt, olyannyira, hogy még a belső étteremrészből is ki kellett hozni a székeket.

Professzor úr felvázolta a XIX. századi Európa és benne az Osztrák-Magyar Monarchia politikai és gazdasági helyzetét, a történelmi Magyarországon élő nemzetiségek állapotát, a millenniumi időket, majd az első világégés befejeződésével létrejött állapotokat, azokat a körülményeket, amelyek a trianoni diktátum aláírásához vezettek.

Az eredetileg egy órásra tervezett előadás nagy sikert aratott, a sok kérdés megválaszolása és a dedikálás miatt kétszer annyi ideig tartott.

Tisztelettel köszönjük Professzor Úr!

Ránky Emőke

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.