Kodolányi Jánosra emlékeztek Balatonakarattyán (a veszprémi Napló cikke)

Kodolányi János író születésének 120. és halálának 50. évfordulójára emlékeztek Balatonakarattyán, ahol különösen figyelnek az íróra, hiszen évtizedekig itt élt.

pk0714kodolanyiestakarattyan1-877x600
Fotó: Penovác Károly/Napló

Személyével és életművével beemelte a települést a magyar irodalom nagy helyszínei közé, hangsúlyozta Ránky Emőke, a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület ügyvezető alelnöke. Ránky Emőke a balatonakarattyai Szépkilátás Bisztróban tartott megemlékezésről elmondta, egyesületük célja az, hogy Kodolányi János íróról, a község ismert személyiségének életéről, munkásságáról, küzdelmeiről képet kapjanak az érdeklődők.

pk0714kodolanyiestakarattyan10-768x493
Praznovszky Mihály: Kodolányit nevezhetjük balatoni írónak is Fotó: Penovác Károly/Napló

A híres íróról Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus beszélt a tőle megszokott színvonalon, lebilincselő, humorral fűszerezett stílusban, miközben a közönség megismerhette Kodolányi életútját, benne a Balatonakarattyán töltött időt, az író kapcsolatát írótársaival, családjával.

Praznovszky Mihály főleg azt mutatta be, miként határozták meg az írót ifjúkori élményei, az ormánsági évek, és hogyan hatott rá a balatoni időszak. Kiderült, Kodolányit nevezhetjük balatoni írónak is, hiszen nagy történelmi regényeiben, a tatárjárás trilógiában vagy a honfoglalás koráról szóló regényekben az egyik helyszín ez a táj.

Szóba került Kodolányi kapcsolata az itt élő, ide látogató kortársaival, mint Illyés Gyulával, Németh Lászlóval, Szabó Lőrinccel és Keresztury Dezsővel.

Az emlékezésen részt vett Kodolányi János, az író unokája is. Az előadás után az érdeklődők megtekinthették Megyeri Gábor fafaragó kiállítását.

(Forrás: Kovács Erika cikke a Naplóban, https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/kodolanyi-janosra-emlekeztek-balatonakarattyan-2975405/)

Hírdetés

2 gondolat “Kodolányi Jánosra emlékeztek Balatonakarattyán (a veszprémi Napló cikke)” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.