Kisfaludy sétány: önkormányzati tájékoztatás

Behajtási engedély bevezetés tervezete.

A testület tavalyi év óta foglalkozik a Kisfaludy sétány megnövekedett gépkocsiforgalma miatt valamilyen korlátozó óvintézkedés bevezetésével. A forgalomkorlátozást indokolja, hogy az utóbbi időben nagyon megnőtt a gépkocsival behajtók száma. A látképben gyönyörködő látogatók viselkedése: a gyorshajtás, a fegyelmezetlenül a zöldterületen, a magaspart szélén parkolás, lakókocsival beállás, piknikezés, grillezés, szemetelés, hangoskodás stb. Sajnos az eddigi jóhiszemű kérés nem vezetett eredményre és a zöldterületet az autók sok helyen tönkretették, viselkedésükkel zavarták a nyaralók életét.

A tervezett forgalomkorlátozás bevezetését a legnagyobb körültekintéssel készítettük elő. Az önkormányzat feladata ebben az esetben is az itt lévők nyugalmának, biztonságának, értékeinek megőrzése.

Forgalomszervezési szakértőt kértünk fel a tervek elkészítésére. Figyelembe vettük a beérkezett levelekben kapott észrevételeket, javaslatokat. A megkapott észrevételből mindegyik verziót, ötletet, átbeszéltük a rendőrséggel és a közlekedési szakértőkkel, a tervezetet nemcsak a lakosok véleményezték, hanem a civil szervezetek is. Szinte valamennyi észrevételt sikerült hasznosítani.

Hiszen ugyanaz volt az álláspontunk, mint a Kara család és barátainak levelében megfogalmaztak, köszönjük szépen valamennyi észrevételt.

Figyelembe kellett venni azt is, hogy a közeljövőben el fog készülni a Balaton körüli bicikliút itteni szakasza is, melynek forgalomtechnikai tervei is elkészültek.

A Kisfaludy sétányt két korlátozás fogja érinteni. az egyik a zöldterület védelme, mely környezetvédelmi szempontok alapján korlátoz, a másik a gépkocsibehajtást korlátozza, forgalomtechnikai megoldásokkal és közlekedésbiztonsági javaslatokkal védi az itt élőket és ide csak ideiglenesen érkezőket.

Legelőször szeretném leszögezni azt a tényt, hogy Akarattyán is észrevehető változások zajlanak, nagyobb lett az ingatlanvásárlási kedv.

Nem csak a nyaralni vágyók, hanem a befektetési szándék miatt is több elhagyott ingatlan talált gazdára. A beszedett adók, a strandok látogatottsága is pozitív mérleget mutatnak. Elkerülhetetlen a változás, mely előnnyel és hátránnyal egyaránt társul.

Kérdés az, hogy a változásokat milyen módon és mennyi idő alatt tudjuk lereagálni.

Picit részletesebben a “miért ez, miért nem az” javaslat csomag.

Jelen levelünk kifejezetten a Kisfaludy sétány forgalmi helyzetének és parkolásának javaslataira ad tájékoztatást.

Miért nem a lakó pihenő övezet?

A Rendőrség és a közlekedési szakértő egybehangzó véleménye, hogy ezeknek a tábláknak a jogi hátterét nem ismerik az emberek, nem tiltó tábla, hanem korlátozó, és fogalma sincs senkinek, mit hol lehet, és hol van korlátozva.

Ezt elfogadtuk, hiszen nem kísérletezni szeretnénk, hanem hatékonyak és határozottak lenni a legjobb szakmai megoldás mellett.

A parkolók kialakítása a Kisfaludy sétányon, az úton és a hársfák közötti parkolás nem oldható meg, a terület közpark, véderdő besorolása sem teszi lehetővé a parkolók létesítését és a szintkülönbségeket figyelembe véve rendkívül veszélyes a fákra és gyökérzetükre nézve, valamint közlekedésbiztonsági problémákat is felvet. Viszonylag kevés és rendkívül szűk parkolók létesülhetnének, amikbe csak tolatgatva lehetne beparkolni, ez a sétáló, kerékpározó gyerekek, felnőttek között igen veszélyes. Ezt a testület nyugodt szívvel nem tudná támogatni.

Majdnem biztos, hogy nem lehet elsőnek kifogástalan korlátozást bevezetni.

Később a tapasztalatok alapján lehet szigorítani vagy lazítani a szabályokon.

A kerékpárút idevezetését is figyelembe véve sokkal több kérdésre kell válaszolni, és komplex anyagot készíteni.

A szakértők egyértelmű javaslata, is a behajtási engedély bevezetése, hiszen:

 • kevesebb autó jobb levegő,
 • autóval kijárt, tönkretett zöldterület helyreállítása
 • zajcsökkenés
 • közlekedés biztonságosabb lesz, kerékpáron, és gyalogosan is.
 • közbiztonság javulása, garázda, hangoskodó, autóból zenélő egyének eltűnése.
 • kevesebb szemét.

Tehát a szakértői javaslat szerint,

 a Thököly utcától a Balaton irányában behajtási tilalom lép érvénybe, kivéve kerékpárral, kivéve engedéllyel kiegészítő tábla kihelyezésével.

Az Iskola, Ady, Batsányi, Köztársaság, Brassó, Örs vezér, Hét vezér, Esze T, Toldi M, Késmárk utcák ezen szakaszaira is csak engedéllyel lehet behajtani.

Az engedélyeket az önkormányzat biztosítja valamennyi az érintett területen levő ingatlanok tulajdonosainak. Minden ingatlanhoz 3 behajtási engedélyt adunk.

A Brassó utcának a Kisfaludy sétány és Thököly u. közti szakasz a Rákóczi út fele lesz egyirányú. (Erre azért van szükség, mert a Brassó utcán érkeznek legtöbben a magaspart irányában és itt a kiegészítő táblás behajtani tilos kevésnek bizonyulna, hiszen ha egy behajtási engedélyes autó arra megy, akkor bátran mindenki követni fogja. A Brassó utca lakói ezt köszönettel támogatják. Ezen útkereszteződésnél viszont a parkolást jelezni lehet, így a kijelölt Rákóczi parki parkolóban meg is tudnak szabályosan állni.)

Az Iskola utca és Thököly utca kereszteződése előtt a Debreceni lejárónál, valamint az Ady Endre u. és a Thököly utca kereszteződésénél szintén alakítunk ki parkolót 4-4 gépkocsi részére, hogy ne terheljük a Rákóczi park parkolóját és feleslegesen ne autóztassuk az ideérkezőket.

Az önkormányzatra is több teher nehezedik, hiszen a parkolók kialakítása a szakemberek felkérése, behajtásra jogosultak regisztrálása, engedélyek legyártása mind-mind plusz költség és plusz munka.

Amennyiben javaslatunk elfogadásra kerül, úgy a rendőrséggel, a polgárőrséggel, és a hivatal kollégáival megfelelő rugalmassággal vállaljuk a szabályok megismertetését, bevezetését, ellenőrzését.

A forgalomtechnikai helyszínrajzot mellékelten megküldjük, melyet támogat a:

 • Szakértő
 • Rendőrség
 • Polgárőrség (egyhangúlag)
 • Nyugdíjas klub (egyhangúlag)

Alapvetően az itt élők és a környezet védelme érdekében készült.

Kérném szépen ezt a javaslatot támogatni, hiszen a testület azért foglalkozik ezzel kiemelt tempóval, mert annyi kérés, javaslat, petíció jött, a tarthatatlan állapotokról.

 

 

 

 

Hírdetés

Egy gondolat “Kisfaludy sétány: önkormányzati tájékoztatás” bejegyzéshez

 1. Igen kevésnek tartom a parkolóhelyek számát!:-(
  Nyári időszakban sokan szeretnének gyönyörködni a különleges panorámában!

  Kedvelés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.