Köszöntjük a 100 éves Biri Lajost!

A Fürdőtelep Egyesülethez juttatta el levelét az unoka, akinek sorait kedves kötelességünk közreadni idős akarattyai polgártársunk életéről.

BiriLajos_DSC_0133Biri Lajos 1919. március 31-én született Gyulán, szegény családban, jóval idősebb nővére és kishúga között középső gyerekként. 14 éves volt, amikor elvesztette édesanyját.

A fiatal Lajos nagyon jól tanult, és hogy legyen egy kis pénze, jómódúbb osztálytársait korrepetálta.

A polgári iskola után édesapja már nem tudta támogatni továbbtanulását, ezért 18 évesen (1937-ben) bevonult katonának. Előbb a Tapolcai Repülőiskolába, majd a Fehérvári Repülő Híradó Iskolába került, itt vett részt fegyver- és bombakiképző tanfolyamon, aminek később még nagy hasznát vette. Székesfehérváron ismerkedett meg későbbi feleségével, akivel több mint 50 évig voltak házasok. Két gyerekük született, Lajos és Edit, majd jött 3 unoka és 5 dédunoka.

A háború után Biri Lajos évekig tűzszerészkedett, bajtársaival Fejér megyében számos bomba hatástalanítását végezték el, de például a nádasdladányi hídroncs kiemelése is az ő nevéhez fűződik. A vegyi század parancsnokaként ő szervezte és hajtotta végre az I. világháború végén az Örkény mellett földbe rejtett aknák, tüzérségi lőszerek és gázgránátok semlegesítését. Különösen veszélyes volt a mustárgázzal és foszgénnel töltött gránátok kezelése, nemcsak a katonákra, hanem a környező lakókra nézve, ezért a robbantásos megsemmisítés után a gázfelhő terjedésének irányát is figyelembe kellett venni.

1957-ben szerelt le a katonaságtól, és a Villamos Állomásszerelő Vállalatnál (VÁV) helyezkedett el tervezőként. Munkája során több díjat kapott különböző újításokért, gyártmányfejlesztésért. Onnan is ment nyugdíjba, de nyugdíjasként is visszajárt dolgozni, legalább hetven éves koráig.

A család 1984-ben vásárolta meg a balatonakarattyai nyaralót a Rákóczi úton. Az unokák sokszor töltötték itt a nyarat, akkoriban Nagypapa sokszor kísérte le az unokákat a Bercsényi strandra, és álldogált aggodalmasan a parton, és várta, hogy minden gyerek biztonságosan partra érjen. Ha nem a strandon voltak, akkor a kertben dolgozott, nagyon szeretett a gyümölcsfákkal foglalkozni, volt is a kertben meggy, barack, körte, mogyoró.

BiriLajos_DSC_0020Egész életében tevékeny, aktív ember volt, és ez 100 évesen sincs másként. 94 évesen elkezdte leírni élettörténetét, ebből 3 kötet lett családi kiadásban.

A 100. születésnapját nagy családi és baráti társaságban ünnepelte, jó buli volt, Isten éltesse még sokáig jó egészségben!

Kéri Eszter

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.