Vendégünk volt Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója

Mottó: “Szívesen beszélek a színházról, a Veszprémi Petőfi Színházról, a színészetről, versekről, de mindenről, amire kíváncsi lehet a hallgatóság. Tabuk nincsenek.”

Legyen részese egy izgalmas, tartalmas beszélgetésnek! Jöjjön el Ön is! Ismerje meg a titkokat, amelyeket a színházi függöny eltakar! – szólt beharangozónk és meghívónk az izgalmasnak ígérkező programra.

Szép számban jöttünk össze, emlékeim szerint az utóbbi 2-3 évben talán Lukács Sándor estjén lehettünk ennyien.

A pontosan érkező művész úr olyan kötetlen stílusban beszélt magáról, családjáról, igazgatói munkájáról, hogy azt is hihettük volna, hogy egyike akarattyai lakótársainknak.

 

Oberfrank Pál hívő ember, ami a Kádár-korban nem számított jó pontnak a káderlapokon. Amikor a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre felvételizett, közölték vele, hogy “még az intézmény neve sem kompatibilis a piarista érettségivel”. Innen a Külkereskedelmi Főiskolára (ahol magam is végeztem) irányították, ahol szerencséjére nem kezdett hasonló stigmával.

Később a Színművészeti Egyetemen (akkor Főiskolán) Marton László osztályába került, akit tanárként és kollégaként is nagyon tisztel a mai napig. A Vígszínházban töltött évek alatt színészóriásokat figyelhetett meg, partnerükként játszhatott esténként, amit azonban nem könnyen élt meg. Nem érezte, hogy befogadták volna. Itt gyakran Palcsikázták de nem tekintették maguk közül valónak az ifjú embert.

Az veszprémi színház igazgatói posztjára meghirdetett pályázatot első körben nyerte el. Közvetlen emberként, barátként, színésztársként szeret a társulat tagjaival viselkedni. A repertoár kialakításában különös gondot fordít arra, hogy a prózai darabok mellett legyenek zenés és ifjúsági előadások is, amikre – úgy tapasztalták – megvan az igény.

Nagy terveik vannak, mert a jelenlegi rendezetlen állapotokat ráncba szedve, szeretnék, hogy a veszprémi belváros soron következő rehabilitációja és a színház renoválása kapcsán optimálisabbak legyenek elhelyezési körülményeik.

Maga is rendez, játszik és szívesen kér fel vendégrendezőket is, mint a következő évadban Marton Lászlót.

Színész feleségével külön váltak útjaik, amit a mai napig így tartanak jónak a család és a színi pálya érdekében egyaránt.

Ha nem sürgeti aznap esti jelenése a színházban, még hosszan maradtunk volna szívesen.

Pálinkás Ferenc

Hírdetés

3 gondolat “Vendégünk volt Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.