Ács Gábor köszöntője a szoboravatáson

Hölgyeim és uraim, kedves vendégek!

Nagy tisztelettel és őszinte örömmel köszöntöm Önöket a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület elnöksége nevében, II. Rákóczi Ferenc fejedelem bronz mellszobrának felavatása alkalmából.

Szeretlek Hitvesem. Szeretlek gyermekem. De mindenek fölé helyezem szép Magyar Hazámat!” – II. Rákóczi Ferenc fejedelem így köszönt el családjától, amikor harcba hívta a haza.

Őszinte örömmel állok itt Önök előtt, mert megvalósult egy álom, amit több ismerősömmel már régóta tervezgettünk. A Fürdőtelep Egyesület elnöksége pozitívan fogadta az elgondolást, felkarolta azt, és viszonylag rövid idő alatt – KÖZADAKOZÁSBÓL – összegyűlt a szükséges pénzösszeg. Ezúton is szeretném megköszönni minden adományozónak a támogatását.

Hölgyeim és uraim!

Az őseink tisztelete a jövőnk reménysége.

A Rákóczi szabadságharc a leghosszabb szabadságharcunk volt. A függetlenségért vívott nemzeti küzdelmeink nem szabad, hogy feledésbe merüljenek.

Ha nem küzdöttek volna Hőseink a szabadságharcok során oly önfeláldozóan, talán már nem is lenne Magyarország és nem beszélnénk magyarul.

Rákóczi visszaadta a nemzet önbecsülését, önmagába vetett hitét, kiegyenesítette gerincét. Megmutatta az elnyomóinknak, hogy nem tehetnek meg bármit, nem tűrjük az igát, él még a magyar virtus.

Ha elődeink nem cselekedtek volna úgy, ahogy tették, akkor most nem tartanánk itt, ahol tartunk.

Rákóczi Ferenc, a nagyságos vezérlő fejedelem, ahogy népe nevezte, történelmünk kiemelkedő személyisége, igazi hazafi, aki Európa egyik leggazdagabb embere volt, és mindenét feláldozta a szabadságért. Nemcsak a vagyonát, de még a családját is.

Megtarthatott volna mindent, ha hűségesküt tesz a Habsburgoknak és behódol, képes volt visszautasítani a császár kegyelmét és nem tette, helyette Rodostóban szegényen halt meg.

Az emberi erények nem öregszenek és nem mennek ki a divatból!

Balatonakarattya egy nagyon fiatal település, nincs történelme, viszont van egy legendája. Rákóczi valaha kikötötte lovát ehhez a nagy szilfához. Lehet, hogy igaz, az is lehet, hogy nem. A hadvezérei egészen biztosan jártak itt Vak Bottyán és Béri Balog Ádám.

Jelenünk a múltból gyökerezik. Az elődök cselekedeteit ismerve és tisztelve, rájuk emlékezve lehet erőt meríteni napi problémáink megoldására is. Úgy gondolom ezt a legendát ápolni kell, és tovább adni a következő nemzedékek számára.

Ezzel a szoborral nyomatékot adtunk a múltnak, és reménységet a jövőnek.

Rákóczi volt a legtisztességesebb államférfi az egész magyar történelem során!

Számomra ő a legnagyobb magyar!

Kérem Önöket, azt adják át az utódaiknak, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék meg, hogy Magyarországon élhetnek. Őrizzék meg értékeit és emlékeit.

Mindehhez kívánok sok sikert, és örömteli szép jövőt.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Cum Deo pro patria et libertate!   Istennel a hazáért és a szabadságért!

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.