Tücsökmuzsika hangolt minket jókedvre

Nagyon szeretem a citerámat, kicsit másképpen játszom rajta, mint a népzenészek, de a hangszer azonos. A budapesti tücsökmuzsika címet azért is választottam, mert (aki nem tudna latinul) gryllus jelentése tücsök.

Ezzel az idézettel csábítottuk a közönséget Gryllus Dániel április 5-ei estjére a Szépkilátásba. Szép számban gyűltünk össze, és nem csalódtunk várakozásainkban.

A felnőtteknek szánt műsorban Ady, Kányádi, Szabó Lőrinc, Arany János és Weöres Sándor versei, valamint Örkény István egypercese mellett bibliai versek megzenésített változatait is élvezhettük.

Az est létrejöttét dr. Szerdahelyi Miklósnak, köszönhetjük, aki – húsz év itteni nyaralás után – tavaly költözött feleségével, Katalinnal Balatonakarattyára, és régi barátságot ápolnak Gryllus Dániellel.

Az 1969-ben alakult Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat vehettek át.

Kányádi Sándor írt róluk: „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak.”

Gryllus Dániel  furulyán, citerán, pánsípon, klarinéton és tárogatón játszik. Az akarattyai estre két citerát hozott magával. Az előadás közben bemutatta a hangszereket, mesélt történetükről, és a művek keletkezésének, előadásainak érdekes részleteit is megosztotta velünk.

Kedves Gryllus Dániel köszönjük a szép estét!

Hírdetés

4 gondolat “Tücsökmuzsika hangolt minket jókedvre” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.