Készül a településképi arculati kézikönyv

Tisztelt Tagtársak!

Véleményüket, hozzászólásukat várjuk a készülő kézikönyvhöz.

Miről van szó?

Minden magyarországi településnek el kell készítenie a településképi arculati kézikönyvét. Az ezzel kapcsolatos rendeletet a képviselő-testületnek ez év végéig kell elfogadnia.

Olvasnivaló:

Miért kérjük a hozzászólásukat?

A Fürdőtelep Egyesület céljai közé tartozik Balatonakarattya fejlesztése, szépítése, környezetének óvása, így a településkép kialakításában is részt kívánunk venni. A helyi kézikönyv készülőben van, és a tagság véleményével befolyásolni szeretnénk a tartalmát.

Kérésünk

Kérjük az Egyesület tagjait, hogy itt, a honlapon, ehhez a bejegyzéshez szóljanak hozzá, itt mondják el a véleményüket!

Minden hozzászólásban adják meg, legyenek szívesek, teljes nevüket és az egyesületi kapcsolattartásra szolgáló elektronikus levelezési címüket.

Mi a következő lépés?

Az október végéig beérkező véleményeket, hozzászólásokat összesítjük és átadjuk a Polgármesteri Hivatalnak a településképi arculati kézikönyv készítésében való felhasználásra.

Várjuk véleményüket, szóljanak hozzá a témához itt, a honlapunkon!

13 gondolat “Készül a településképi arculati kézikönyv” bejegyzéshez

    1. Az arculati kézikönyvben a település megfogalmazza és bemutatja, hogy milyen megoldásokat talál jónak vagy rossznak. Ez iránymutatás az építtetőknek és a tervezőknek. Segít abban, hogy a követendő példákat kövessék, az elkerülendőket elkerüljék.
      Nem tudom, hogy ki és mennyiért készíti. Az egyesület a készítésében csak az itt összegyűjtendő vélemények átadásával vesz részt.

      Kedvelés

      1. Ezek szerint az építési rendeletet és több szabályt ki lehet majd dobni?
        Csak ezt a kézikönyvek kell majd követni?
        Ha így van az tényleg egyszerűsítés, ha nem, felesleges pézpazarlás.

        Kedvelés

      2. Az utóbbi időben sok változás történt az építésigazgatásban. Sokkal kevesebb építkezéshez kell engedély, akár házakat is lehet pusztán bejelentés alapján építeni. Ez – ugyanakkor – megnöveli az építtető felelősségét, hiszen nincs előzetes hatósági kontroll, de a szabályokat mégis be kell tartania.
        Az arculati kézikönyv ennek a folyamatnak természetes következő lépése. A lényege az, hogy ezentúl nem szakmai és jogi nyelven megírt rendeletben (helyi építési szabályzatban) jelennek meg az arculattal kapcsolatos igények, hanem köznapi nyelven írt és képekkel, rajzokkal illusztrált kézikönyvben.
        Ennek az a célja, hogy jól érthető, “egyszerű” emberek számára is érthető és követhető arculati elvárások legyenek.
        A kézikönyv nem helyezi hatályon kívül a kötelezően követendő építési szabályokat, hanem inkább kiegészíti azokat. A kötelezően követendő szabályok közül kikerülnek az arculatra vonatkozó előírások. A biztonsággal és a használhatósággal kapcsolatos szabályok, valamint azok, amelyek a szomszédokat védik, megmaradnak.
        Javaslom a cikkben hivatkozott kérdés-felelet gyűjtemény elolvasását, ott részletesen elmagyarázzák a célokat és a következményeket.

        Kedvelés

      3. Tehát tömören: nem egyszerűsítés, de növeli a bürokráciát. De valakiknek jó bevétel.

        Kedvelés

  1. Gáspár-telep számomra kedves, de elég jellegtelen településrész. Legfőbb vonzereje a Hóvirág-utcai kilátó. Ez a gyönyörűséges hely több figyelmet érdemelne. Kapott ugyan két szép padot és szemétgyűjtőt, de még sokat lehetne fejleszteni. Sok látogatója van: a nyári hónapokban nagy az éjszakai élet, tavasszal, ősszel pedig az esti séták célpontja. Napközben is nagy a forgalom. Autósok, biciklisták a nap bármely időszakában, de főleg naplemente idején gyönyörködnek a páratlan kilátásban. De amíg a sétálók eljutnak a szép panorámáig – időjárástól függően – vagy az autók porát kell nyelniük, vagy sarat kell dagasztaniuk. A zöldterületre kijutva autóktól kikoptatott, hepehupás fű és cigarettacsikkek várják. Pedig lehetne szép park is, mint pl. Balatonaligán, közösségi terület, ismerkedések helye. Lehetne virágosítani, elhelyezni egy településismertető táblát, pormentesíteni és sétáló utcává nyilvánítani az odavezető zsákutcát. Kerékpározók sokszor azt sem tudják, melyik településen járnak.

    Kedvelik 1 személy

  2. A korszellem diktálja, vagy a globális felmelegedés? Vajon miért szeretjük egzotikus növényekkel beültetni kertjeinket? Tájidegen agresszív növények beláthatatlan kárt okozhatnak. Először én is örültem szomszédom szép leylandi ciprus sövényének. De mi lett belőle mára? hatalmasra megnőtt, 10 év alatt minden kipusztult körülötte, még a fű sem nő alatta. 4-5 méterről is kiszív a földből minden tápanyagot. Vajon hogy lehetne ennek gátat szabni?
    Nyilván zavarja egy település arculatát a nem oda illő növényzet.

    Kedvelik 1 személy

    1. Na ha a FIDSz kormány megszavazta és kötelező, akkor meg kell csinálni. Persze mivel fizetnek is érte el fog készülni.

      Kedvelés

  3. Nagyon sokat sétálok a faluban, és azt látom, hogy egyre többen építenek szép és gondos munkával kivitelezett kocsibeállót, ahhoz bevezető utat, belső járdát. Ezek általában jó mélyen meg vannak alapozva és térkővel vannak burkolva. Jó drágának is látszanak. Nekem ez a trend nem tetszik! Miért? Évente néhány ezer négyzetméterrel csökken a természetes zöld terület Akarattyán, mert nem ritka a 100-200 négyzetmétert is leburkoló tulajdonos. Teljesen megértem, hogy nem sárba akar kiszállni a kocsijából az ember. Azt is megértem, hogy a családtagok, vendégek autóinak is kell hely megállni. Az a javaslatom, hogy ne ilyen tökéletes, mélyen alapozott, zárt behajtók készüljenek. Maga a benti parkolóba vezető út lehet két sor járólap is. A kerti járda is lehet lépéstávolságra letett járólapokból. Az autóparkolót meg lehet oldani gyephézagosan.
    Ez a sok szilárd burkolattal borított terület megváltoztatja a mikroklímát, megváltoztatja a talaj vízgazdálkodását, a párolgást és a hőháztartást. Jó lenne, ha megállna az ilyen burkolt területek növekedése!

    Kedvelés

    1. Rendkívül értékes a meglátásod. Egyet is értek vele. Csakhogy ezek után a házak színét is szabályozhatnánk, mert a fehér meszelt fal a leg egészségesebb. Alapítók hagyományos drótkerítést és vaskaput terveztek, maradjon az mindenhol. Zárt kerítést be kell tiltani.
      Az 1000 nm alatti telkek nem létesíthetők. Partmenti telkeket vízmentén is keríteni kell.

      Kedvelés

      1. Nos, nem szándékoztam semmit se előírni senkinek – és azt egyáltalán nem értem, hogy a gondoltaimból hogyan következik a házfalak külső meszelése…

        Kedvelés

  4. Kiss Tamásnak vannak beépítendő javaslatai, ilyen az áttört kerítés, de akár a régi akarattyai (felül kosáríves záródású) vaskapukat is követendő példaként érdemes lenne megemlíteni a TAK-ben. A fehér homlokzatszín is javasolandó, esetleg a vörös homokkő színével egíütt, ami szintén gyakori volt valaha. (A Gáspár-telep önálló karakterként nevesítéséhez is ragaszkodni kellene.
    (Akarattyai unikum még a kereszteződésekben a telkek sarkának lecsapása, de ez nem TAK-os kérdés…)

    Kedvelik 1 személy

Minden vélemény számít!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .