Akarattya szerelmese ismét itthon

A hetes szám egy misztikus jegy.

A mesékben közismertek a hét törpe, heted-hét ország, hét testvér, hét év szolgálat, hétmérföldes csizma, a farkas és a hét kis kecskegida, a világ hét csodája, a hét hét napja, … fogalmak.

Akarattya szerelmesének Sorger-Babucs Erzsébetnek is fontos lett ez a szám. Hét év után ismét elhozza képeit Akarattyára.

A művésznőt igen szoros kapcsolat köti ide. 1960 óta minden nyáron itt tölt néhány hetet Csaba utcai nyaralójukban, és 40 éve immár családja is örömmel vakációzik Akarattyán.  Nyelvi problémája senkinek sincs, hiszen még német férje is megtanult magyarul, gyermekei pedig, Sabina és Christian két nyelven nőttek fel.

Erzsébet 2015-ig informatikusként dolgozott Münchenben. Ezalatt csak szabad idejéből szakított időt a festésre, művészeti továbbképzésre. A kitartó képzés és a festészet nagy szeretete lehetővé tette számára, hogy 1999 óta rendszeresen kiállítja műveit. Többek között Münchenben, Franciaországban és még Amerikában is bemutathatta képeit. Afrika kivételével minden kontinensen vannak képeinek tulajdonosai.

Nagy elismerés számára, hogy 2012 óta a „Királyi jogokkal felruházott Müncheni Művészi társulat 1868“ (Münchener Künstlergenossenschaft königlich privilegiert 1868 = MKG1868) tagja lehet. Ezt a társulatot II. Lajos német király ruházta fel különleges privilégiumokkal. A művészkör évi nagy kiállításain részt vehettek a magyar festészet kiemelkedő alakjai, mint Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Benczúr Gyula, Hollósi Simon és még sokan mások. A társulat 2018-ban ünnepli 150 éves jubileumát. Sorger-Babucs Erzsébet immár mint elnökségi tag és a szervezet sajtófelelőse nemcsak mint művész, hanem mint aktív szervező is tevékenykedik. Minden bizonnyal ő az első magyar művésznő, aki az elmúlt 150 évben az MKG elnökségi tagja lett.

Erzsébet nemcsak művészi téren vállal közérdekű munkát. 25 éve a Bajor-Magyar Fórum társasági szervezet főtitkára. A Fórum célja a magyar-német (bajor) kapcsolatok elmélyítése, és a határon túli magyarok összefogása. A jelenleg 260 fős társulat a legaktívabb és legrégebbi hasonló jellegű szervezet Bajorországban. Sorger asszonyt ezért a munkájáért 2015-ben Áder János köztársasági elnök a „Magyar Érdemrend lovagkeresztjével“ tüntette ki.

A művésznő napjai igen aktívak, de persze marad ideje legkedvesebb tevékenységére a festészetre is. Impresszionista, naturalista képein közeli, távoli élményeit, tájakat, virágokat, mezőket, parasztházakat és Japánban látott pagodákat, stb. fest meg.

Akarattyára egy külön „kollekcióval“ készült. Képei tükrözik a Kisfaludy sétányról szinte méterenként a szemlélő elé táruló újabb és újabb gyönyörű látványt. A művészetek völgyében tett kirándulások, néhány erdélyi benyomás, balatoni naplemente, Segesvár látképe és még pár más téma festményben megörökítve ugyancsak Akarattyára utazik.

Az Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület tagjaként Erzsébet nagy örömmel várja festményeinek bemutatását. Különleges alkalom ez számára, mert ez lesz az 50. kiállítása.

A kiállítás augusztus 8-12. között látható a Polgármesteri Hivatalban, a megnyitó augusztus 8-án 18 órakor lesz. A kiállítás ingyenesen tekinthető meg a hivatali órákban (kedd–csütörtök: 9-16, pénteken 8-13) és szombaton 9-12 óráig.

A honlapján és a Facebookon további információk, képanyagok láthatók:

www.sorger-erzsi.de

https://www.facebook.com/elisabeth.sorger.10

Hírdetés

3 gondolat “Akarattya szerelmese ismét itthon” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.