Beszélgetés a zenéről és más dolgokról…

A tavaly megkezdett sorozatot folytatva, 2017-ben az első zenével kapcsolatos beszélgetésen Pukánszky Béla professzor, a neveléstörténet országos jelentőségű kutatója, csellista volt a vendégünk.

A beszélgetést – akárcsak az előző hármat a sorozatban – kedves tagtársunk, Szabadyné dr. Békési Magdolna vezette, aki kiváló művelője a zenepedagógiának, és jól ismeri Pukánszky professzort. Tőle tudtuk meg vendégünk életének fontos állomásait, és ő mutatta be vendégünket miután az általa játszott Kodály Adagio hangjaira bejött közénk. Itt érdemes megjegyezni, hogy Pukánszky Béla valószínűleg az egyetlen magyar csellista, akinek évente két saját koncertje is van. Ez a felvétel is az egyik ilyen koncertjén készült, 2014 őszén a Szegedi Tudományegyetem dísztermében.

Tudományos munkássága legtöbbször kiadott darabja a Neveléstörténet című könyve, ami az emberiség történelmének kezdeteitől a közelmúltig terjedően mutatja be és elemzi a nevelés módjait és szerepét. Nem véletlen, hogy ilyen vaskos kötetet írt a témáról, mert kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy a pedagógusok tanulmányaik során megismerjék a nevelés és oktatás történelmét. Ez a tankönyvként is használt munka ezt a célt szolgálja.

Meggyőződése, hogy a pedagógusokat nem a mai tömegképzésben, hanem “manufakturális” jelleggel, a tanár és a hallgató szoros együttműködésében, mintegy testre szabott módon kellene képezni. Ezt a Szegedi Tudományegyetem általa 2007 óta vezetett Gyógypedagógus-képző Intézetben hiteles és meggyőző tudást közvetítő oktatók segítségével valósítja meg.

Pedagógiatörténeti kutatásain belül elsősorban gyermekkor-történeti, nőnevelés-történeti és gyógypedagógia-történeti témákkal foglalkozik. Az érdekli, hogy milyennek látták az ép és a fogyatékos gyermekeket a szülők és általában a felnőttek a különböző történeti korokban és kultúrákban.

Beszélt egyik fontos könyvéről, amiben a nőknek a neveléshez és az oktatáshoz való hozzájutásáról, ennek korlátairól és változásairól ír – ismét a történelmünk kezdetéig visszanyúlva, de a modern korokat elemezve részletesen (A nőnevelés története).

Természetesen erről a témáról is lenyűgözően beszélt, és sok példával illusztrálta a nők helyzetét és annak változását. Zenei példája a XIX. század első felében élt Elise Barbier Cristiani csellista volt, aki az egyik első zenei karriert elért nő volt. Meghallgattuk Mendelsshon hozzá írt dalát: Für Fräulein Lisa Cristiani componirt. (Az érdeklődő további részleteket találhat a fenti könyvben és ebben az előadásában: Romantika és nőnevelés.)

Másik, számára kedves és a pedadógusképzésben fontos kutatási témája a gyerekekről kialakított kép a nevelésben. Úgy gondolja, hogy a gyereknevelést nem lehet a kor általános gyerekszemléletétől elvonatkoztatva megítélni, hiszen a világra jött gyerekek száma és a gyermekhalandóság szintje is alapvetően befolyásolja, hogy a gyerekre az “Isten adta, az Isten elvette, Istennek legyen hála” szemlélettel vagy mint sajátos értékekkel rendelkező lényre, aki már magában hordoz egy jövendő felnőtt embert. (További részletek: A gyermek a 19. századi magyar neveléstani kézikönyvekben.)

Couperin zenéjét is hallhattuk előadásában, Dombi Erzsébet zongorakíséretével (François Couperin: Pièces en concert), és Rachmaninov Vocalise című művét.

A beszélgetés során vendégünk beszélt a tanulmányait és tudományos pályáját meghatározó emberekről, köztük kiemelkedő tanárairól, és megismerhettük pedagógiai nézeteit, hitvallását is. Nem rejtette véka alá véleményét a felsőoktatás problémáiról és lehetőségeiről sem.

Vendégünk azt is elmondta, hogy az ilyen beszélgetések egyáltalán nem tipikusak, és nagyon jónak és előremutatónak tartja, ha egy település közössége ilyen szinten érdeklődik a kultúra iránt, és kezébe véve a kezdeményezést, meghív előadókat. Nem tud arról, hogy lennének máshol is ilyen rendezvények. (Ezért köszönettel tartozunk a sorozat létrehozójának és megszervezőjének, Szabady Magdi tagtársunknak, aki eddig már négy kiváló művészt és tudóst hozott el hozzánk, és hamarosan hozza az ötödiket is.)

A másfél órás találkozó végén Ránky Emőke, az Egyesület ügyvezető alelnöke mondott köszönetet Pukánszky professzornak, és adta át szerény ajándékunkat, az alkalomra névre szólóan felcímkézett bort.

Pukánszky Béla tudományos műveinek, könyveinek jegyzéke megtalálható a Magyar Tudományos Művek Tárában. Koncertfelvételeit és kedvenc műveit megtalálhatjuk YouTube-csatornáján.

Hírdetés

3 gondolat “Beszélgetés a zenéről és más dolgokról…” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.