Strandi kreatív foglalkozás gyerekeknek

Ha a család az egész napot a strandon tölti, jól jöhet egy kis segítség a gyerekek energiáinak lekötésében. Ezzel a céllal indítottuk a kreatív gyermekfoglalkozás sorozatunkat erre a nyárra.

Az első alkalom június 24-én, egy igazi kánikulai szombaton volt, de ideális árnyékos helyet találtunk a Bercsényi strandon.

Két lelkes szakember volt velünk, ők mutatták meg a gyerekeknek, hogy mit lehet nemezből és papírból kihozni.

A nemezelés valószínűleg sokaknak ismeretlen, bár elődeink nagyban művelték ezt a tudományt, még sátrat (jurtát) is készítettek belőle. Ez itthon már nem szokás, de állattartó népeknél még szokásban van. Talán sokan nemezeltek már, csak nem tudták, hogy éppen azt csinálták, amikor túl meleg vízben mostak ki egy gyapjú pulóvert.

A strandon nem tettük tönkre senkinek se a pulóverét. Nem is használtuk el egy egész nyáj gyapját, mert nem sátor készült, hanem apróságok. A nemezzel Bakó Ildikó népi iparművész ismertetett meg minket. A strand kiváló hely erre a tevékenységre, mert egy kis panccsal jár.

 

Az origami (折り紙) alapanyaga sokkal egyszerűbben beszerezhető, csak papír kell hozzá. A szó maga japán, de a középkori Európában több országban (valószínűleg egymástól függetlenül) is kialakult a papírhajtogatás művészete. Tulajdonképpen nem bonyolult egy origami alkotás elkészítése, de szakember segítségével könnyebben lehet elsajátítani a trükköket. Nekünk igazi szakember jutott Kerti Teréz óvodapedagógus személyében, aki a Magyar Origami Kör tagja.

https://www.youtube.com/watch?v=MznYPyM8Uho

Lesz még idén két további alkalom, amikor mindkettőjükkel találkozhatunk a Bercsényi strandon: július 22-én és augusztus 12-én. Lesznek újdonságok, csuhé, batikolás és gyerekjátékok. Jöjjenek el minél többen, mindenkit szeretettel várunk ezekre az ingyenes programokra!

 

Hírdetés

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.