Kulturális beszélgetéssorozat a Szépkilátás Bisztróban

20160709_171814_zenes-beszelgetesÚj ötlettel állt elő a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület. Akarattyán  kulturális programsorozatot kezdeményeztünk és szerveztünk meg nagy összefogással és lelkesedéssel a Szépkilátás Bisztróban.

Szabady Józsefné Magdi (a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Intézetének főiskolai tanára) irányításával zajlott le az első találkozó, szép létszámú érdeklődő mellett. Magdi vezette be a beszélgetést és tette fel kérdéseit olyan formában, ami a hallgatóság érdeklődését kielégíthette.

Vendégünk Solymosi Tari Emőke zenetörténész volt. A hölgy egyénisége, stílusa és tudása egyaránt lebilincselő volt számomra. Azonnali tanulságként meg kell jegyeznem, hogy a további alkalmakkor feltétlenül törekednünk kell kicsit hosszabb időtartamra, mint első ízben, mert nagyon hamar elröppennek ezek a percek, ha az előadó (mint jelen esetben is) magára vonja a hallgatóság figyelmét! Sokakat a nagy kánikula sem tudott visszatántorítani attól, hogy a strandról előbb feljöjjenek e program kedvéért.

Sokat megtudtunk a magyar klasszikus zenekultúra és népzenegyűjtés legnagyobbjainak egyikéről, Lajtha Lászlóról. Ismeretes, hogy Lajtha Lászlót méltatlanul elhallgattatták évtizedekig Magyarországon. Az akadémikus asszonynak kutatási területe Lajtha munkássága, melyről 5 könyvet jelentetett meg. Az említettek bemutatásra kerültek.

Sok-sok érdekességet hallhattunk a Lajtha házaspár kalandos életéről, sírig tartó szerelméről, és segítséget, mintegy mankót kaptunk Lajtha méltó helyének megtalálásához a magyar zenetörténetben.

Lajtha László a hangszeres népzene kutatójaként kapta Kossuth díját. Zenei gyűjtőmunkáját életének utolsó tíz évében kis csapata élén folytatta. Végig fájlalta, hogy zeneszerzői tevékenységéről nem emlékeztek meg életében. Zeneszerzői munkássága – melyet a magyar zenei közélet figyelmen kívül hagyott – Franciaországhoz kötődött.

Kérjük a kedves érdeklődőket, hogy figyeljék (zöld és narancs tónusú) plakátjainkat a folytatásról!

Pálinkás Ferenc

Hírdetés

2 gondolat “Kulturális beszélgetéssorozat a Szépkilátás Bisztróban” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.