Húsvét előtti nagytakarítás

Nagyon jó dolog a rend és a tisztaság, és az odavezető folyamatot, a takarítást is lehet szeretni. Ezt igazolja az akarattyai szemétszedésre évről-évre összegyűlő sok ember is.

Már a tavaly tavaszi TeSzedd! akcióban való hajlongás és böngészés közben megtárgyaltuk, hogy április vége – május eleje (amikor a nemzetközi takarítási nap van) nálunk nem tökéletes. Addigra nagyra nő a fű és a gaz, nagyon nehéz kibogarászni közüle a szemetet. Ahol levágják, ott se jobb a helyzet. Ott sok darabra vágva kell összeszednünk.

Nem ragadtunk le gondolatnál, azt tett is követte. Először egy akarattyai Facebook csoportban jelent meg ismét az ötlet, majd a Balatonakarattya Balaton Kapuja Polgárőr Egyesület meg is szervezte a húsvét előtti takarítást. Valódi összefogás jött létre, sokan voltunk! Az akarattyai polgárőrök mellett a kajáriak is beszálltak, és az összes többi helyi egyesület (Nyugdíjas Klub, Nők a Balatonért Egyesület, Partaljai Tájvédő Egylet, Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület) tagjai, valamint sokan, akik nem tagjai egyik civil szervezetnek sem, takarítottak. Az Önkormányzat a zsákokkal, az elszállítással, a munka közbeni folyadékpótlással és a megfáradt csapatok számára a nyugdíjasok által készített finomságok alapanyagaival járult hozzá a jó érzésünkhöz.

Még mindig lendületesen halad a csapat
Még mindig lendületesen halad a csapat

A jókedvű munkát az időjárás is támogatta. Sokkal jobb volt napsütésben dolgozni, mint más években, amikor ugyanezt esőben tettük. Nagyon sok szemetet szedtünk össze! Túlnyomó részben nem az út mentén eldobált papírdarabokat és sörös dobozokat (bár ezekben sem volt hiány), hanem az erdős-bokros területeken lerakott háztartási szemetet és építési törmeléket gyűjtöttünk. Igazán változatos volt a felhozatal!

Gyűjtemény
Gyűjtemény

Volt ott minden, tévé, pelenka, autóalkatrész, nagy halom pezsgős és boros üveg. Itt-ott ágakkal, levágott fűvel, rátolt földdel tették nehezebbé a munkánkat. Nem is tudtunk mindent kibányászni…

A közel ötven ember munkája kb. 23 köbméter szemetet eredményezett – ezt a volt kertmozi udvarán gyűjtötte össze az Önkormányzat.

Merre jártunk? A Sirály, a Strand és az Aligai utcában számoltunk fel nagy lerakókat. Ezeken a részeken és közöttük, valamint az Árpád úton az elszórt kisebb szemetet is begyűjtöttük. Nem maradt ki a Napfény ABC környéke, a Kisfaludy sétány és a Koppány sor sem (a Bezeréditől, az alagúton át végig).

Ezt szedtük össze a hátunk mögötti erdőből
Ezt szedtük össze a hátunk mögötti erdőből

Jó volt látni az eredményt, a megtisztított területeket és az út szélén elszállításra váró zsákokat, de a legjobb a közös munka, a beszélgetés, nevetés, egymás megismerése volt. Mondhatnánk: ez a sok szemét segít összehozni, erősíteni a közösséget. Mit is csinálnánk, ha szorgos emberek nem gondoskodnának róla?

Ezzel nem ért véget az idei takarítás, rendrakás, mert folyamatos az utánpótlás, akár naponta összeszedhetünk néhány eldobott papírt, dobozt vagy palackot. Akiben még ezek után is megvan a lendület, csatlakozhat hozzánk április végén a TeSzedd! akció idején.

Hírdetés

2 gondolat “Húsvét előtti nagytakarítás” bejegyzéshez

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.